LIVE TEXT | Război în Ucraina. Victoria majoră a Ucrainei în regiunea Herson nu va fi ultima. Luptele vor continua pe axa sudică

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Victoria majoră a Ucrainei în regiunea Herson nu va fi ultima. Luptele vor continua pe axa sudică

O încetare a focului ar oferi Kremlinului pauza de care are nevoie disperată pentru a-și reconstitui forțele.

Soldați ruși care nu vor să lupte. Odată cu venirea iernii vor fi și mai mulți. Foto:Arhiva Adevărul

UPDATE 06.41 ISW nu evaluează că luptele din Ucraina se vor opri sau vor intra într-un impas din cauza vremii de iarnă, în ciuda ipotezelor occidentale greșite. NBC News a raportat pe 9 noiembrie că unii oficiali ai apărării din SUA și Occident au în vedere o „încetinire a luptei de iarnă așteptată ca o oportunitate pentru începerea diplomației între Rusia și Ucraina.” Noroiul de toamnă și primăvară poate încetini sau opri avansurile militare, la fel ca și greșelile sau echipamentul insuficient pentru iarnă. Este posibil ca unele echipamente militare să fie adaptate pentru vreme mai rece, iar penuria de echipamente sau muniție ar putea încetini avansurile din cauza dificultăților logistice – nu vremea de iarnă. Vremea de iarnă ar putea dăuna în mod disproporționat forțelor ruse prost echipate din Ucraina, dar este puțin probabil ca forțele ucrainene bine aprovizionate să-și oprească contraofensivele din cauza sosirii vremii de iarnă și ar putea să profite de terenul înghețat pentru a se deplasa mai ușor decât ar putea în prezent, în lunile noroioase de toamnă. Dacă luptele se vor opri în această iarnă, se va datora provocărilor logistice. Forțele ruse sunt în defensivă pe cea mai mare parte a liniei frontului.

UPDATE 06.22 Ucraina deține inițiativa și este în proces de a obține o victorie majoră la Herson. O încetare a focului ar oferi Kremlinului pauza de care are nevoie disperată pentru a reconstitui forțele ruse. Victoria majoră a Ucrainei în curs de desfășurare în regiunea Herson nu va fi ultima. Luptele vor continua pe axa sudică; în Bakhmut, regiunea Donețk (singurul loc în care forțele ruse încearcă încă ofensive semnificative); și în nordul regiunii Lugansk, în timp ce forțele ucrainene continuă operațiunile de contraofensivă. Oficialii ruși sunt ocupați să încerce să antreneze 120.000 de recruți pentru a fi dislocați în prima linie în primăvară. Forțele ucrainene urmăresc probabil să elibereze cât mai mult teritoriu ocupat posibil, înainte de sosirea acestor întăriri rusești. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat pe 7 noiembrie că Ucraina nu este dispusă să negocieze cu forțele ruse până la îndeplinirea anumitor condiții, inclusiv restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei, urmărirea penală a criminalilor de război ruși, plata daunelor de război, și de a promite că Rusia nu va invada din nou Ucraina. O încetare a focului pe timp de iarnă ar fi de folos doar forțelor ruse, care ar folosi această oportunitate pentru a-și consolida apărarea slăbită și pentru a-și continua campania de genocid pentru eradicarea identității ucrainene în părțile ocupate ale Ucrainei.

UPDATE 06.16 Forțele ucrainene au continuat să desfășoare operațiuni contraofensive pe linia Svatove-Kreminna pe 10 noiembrie. Adjunctul șefului Marelui Stat Major Ucrainean Oleksi Hromov a anunțat că forțele ucrainene au avansat cu doi kilometri într-o zonă nespecificată a Regiunii Lugansk. Statul Major ucrainean a mai raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești asupra Novoselivske și Makiivka, la aproximativ 19 km nord-vest și, respectiv, 21 km sud-vest de Svatove. Operațiunea Forțelor Comune ucrainene a caracterizat atacurile rusești din regiunea Lugansk, drept bătălii nereușite cu arme de calibru mic. Un milblogger rus a susținut că forțele ucrainene au făcut peste o duzină de atacuri nereușite de-a lungul liniei Svatove-Kreminna, inclusiv un atac asupra Kuzemivka, la aproximativ 15 km nord-vest de Svatove. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut, de asemenea, că a respins atacurile ucrainene în direcția Stelmakhivka (15 km nord-vest de Svatove) și Ploshchanka (aproximativ 16 km nord-vest de Kreminna). Surse ruse au susținut că forțele ruse au suprimat încercările ucrainene de recunoaștere în forță asupra Orlianka și Kyslivka, la aproximativ 32 km nord-vest de Svatove. O sursă rusă a mai susținut că forțele ucrainene au efectuat o recunoaștere în forță în direcția Chervonopopivka, la nord-vest de Kreminna.

Sursa: ISW

Sursa: ISW

UPDATE 05.52 Forțele ucrainene au continuat să vizeze logistica rusă în regiunea Lugansk pe 9 și 10 noiembrie. Șeful administrației din regiunea Lugansk, Serhiy Haidai, a declarat că forțele ruse deplasează cantități mari de provizii și multe rezerve în direcția Svatove-Kreminna, dar a remarcat că forțele ucrainene continuă să bombardeze principalele rute de aprovizionare rusești. Imaginile de pe rețelele de socializare au arătat, de asemenea, asfalt ruinat și drumuri noroioase în Svatove din cauza transferului rusesc de echipamente grele pe drumuri proaste, ceea ce poate complica și transferurile de echipamente rusești.Ambasadorul Republicii Populare Lugansk (LNR) în Rusia, Rodion Miroshnik, a susținut pe 10 noiembrie că forțele ucrainene au lovit Svatove cu două rachete HIMARS.

UPDATE 05.18 Forțele ucrainene au înregistrat câștiguri substanțiale în întreaga regiune Herson pe 10 noiembrie. Comandantul-șef ucrainean Valery Zaluzhny a declarat că în ultima zi, forțele ucrainene au avansat cu 7 km și au eliberat șase așezări pe direcția Petropavlivka-Novoraysk (spre Beryslav) și au avansat cu 7 km și au eliberat șase așezări în direcția Pervomaiske–Herson City (spre orașul Herson). Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a remarcat că forțele ucrainene au înaintat cu linia frontului cu 7 km și au eliberat 12 așezări, însumând peste 260 de kilometri pătrați de teritoriu în ultima zi. Zalujni a declarat că de la 1 octombrie, forțele ucrainene au preluat înapoi 41 de așezări în direcția Herson.

Sursa: ISW

Sursa: ISW

Înregistrările și imaginile din rețelele sociale au confirmat câștigurile ucrainene în mai multe sectoare. Imaginile postate pe rețelele de socializare arată trupe ucrainene în Kyselivka, o așezare critică de-a lungul autostrăzii M14, la aproximativ 14 km nord-vest de orașul Herson. Filmările arată, de asemenea, soldați ucraineni în Pravdyne și Myroliubivka, ambele pe o rază de 25 km nord-vest de orașul Herson. Imaginile de pe rețelele de socializare arată în plus, că forțele ucrainene au avansat în Oleksandrivka și Stanislav, ambele la aproximativ 33 km vest de orașul Herson. Forțele ucrainene au făcut, de asemenea, avansuri la nord de Beryslav, iar filmările de pe rețelele de socializare confirmă prezența trupelor ucrainene în Kachkarivka (36 km nord-est de Beryslav), Kucherske (33 km nord de Beryslav), Borozenske (36 km nord de Beryslav), Bruskynske (38 km nord-vest de Beryslav). ), Yehenivka (47 km nord-vest de Beryslav), Bobrovyi Kut (45 km nord-vest de Beryslav), Chkalove (29 km nord-vest de Beryslav), Starystya (34 km nord-vest de Beryslav) și Ishchenka (39 km nord-vest de Beryslav). Imaginile geolocalizate confirmă că forțele ucrainene au eliberat Snihurivka, regiunea Mykolaiv (la aproximativ 43 km nord-est de orașul Herson) și așezările din jur Vasylivka, Pavlivka și Tamryne.

Forțele ucrainene și-au continuat campania de interdicție cu succes împotriva zonelor de concentrare și a echipamentelor militare rusești pentru a sprijini acțiunile de contraofensivă aflate în desfășurare în Oblastul Herson, pe 10 noiembrie. Consilierul șefului Oblastului Ucrainean Herson, Serhiy Khlan, a declarat că o lovitură ucraineană a lovit echipamente rusești în Oleshky, la 7 km sud-est. al orașului Herson. Rezidenții locali și oficialii ucraineni au raportat, de asemenea, lovituri în zona Beryslav–Nova Kahkovka între 9 și 10 noiembrie.

UPDATE 04.39 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în jurul Bakhmutului pe 10 noiembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins asalturile rusești în jurul Bakhmutului lângă Soledar (10 km nord-est), Klishchiiivka (6 km sud-vest), Mayorsk (20 km sud), Yakovlivka (15 km nord-est), Andriivka (9 km sud-vest) și Bilohorivka (20 km nord-est). Şeful Statului Major ucrainean Oleksi Hromov a raportat că forţele ruse au continuat să sufere pierderi semnificative în direcţia Bakhmut, iar reprezentantul Gărzii Naţionale a Ucrainei, Mykola Urshalovych, a declarat că forţele ruse continuă să facă tentative sinucigaşe de a lansa atacuri asupra poziţiilor ucrainene din jurul Bakhmutului, cu o „persistenţă maniacală”. Urshalovych a remarcat că forțele ruse efectuează în mod constant recunoașteri în forță, despre care, a spus el, indică faptul că forțele ruse au un nivel scăzut de echipamente în cadrul unităților de informații. O sursă rusă a declarat că Grupul Wagner încearcă să avanseze până la limitele orașului Bakhmut, la marginea de est a orașului, și că forțele ruse au atacat pozițiile ucrainene la nord-est de Bakhmut lângă Yakovlivka. Surse ucrainene și ruse au mai susținut că forțele ruse, inclusiv elemente ale Regimentului 6 Cazaci din Republica Populară Lugansk (LNR), au continuat să lupte la nord-est de Bakhmut în Soledar. Surse ruse au susținut, de asemenea, că forțele ruse au capturat pe deplin Bakhmutske și că forțele ruse și Grupul Wagner controlează 40-50% din Bilohorivka. Forțele ruse au continuat bombardamentele de rutină de-a lungul liniei de contact în zona Bakhmut.

Sursa: ISW

Sursa: ISW

UPDATE 04.22 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în zona orașului Avdiivka–Donețk pe 10 noiembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești în apropiere de Vesele, Nevelske, Pervomaiske și Novomykhailivka, de-a lungul unui arc de la periferia vestică a orașului Donețk. Miliția Republicii Populare Donețk (DNR) a susținut că forțele ruse au lovit transporturile ucrainene, depozitele de muniții și punctele întărite din vecinătatea Pervomaiske. O sursă rusă a raportat că forțele ruse au efectuat atacuri la sol în apropiere de Novomykhailivka pentru a ajunge la Konstantinivka și a tăiat drumul către Marinka dinspre sud. Surse ruse au susținut că lupte tensionate sunt în desfășurare împotriva lui Opytne și Marinka. Forțele ruse au efectuat bombardamente de rutină în zona orașului Avdiivka–Donețk.

Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în vestul regiunii Donețk pe 10 noiembrie. Sursele ruse au susținut că forțele ruse au intrat în Pavlivka (45 km sud-vest de orașul Donețk) și au susținut că forțele ucrainene s-au retras la periferia de nord a așezării, unde își păstrează controlul. Ministerul rus al Apărării (MOD) a postat imagini ale Brigăzii 155 de Infanterie Navală a Flotei Pacificului care operează în sudul Donețkului și a raportat că forțele ruse au doborât o parte din cele nouă UAV-uri ucrainene care au acționat lângă Yehorivka. După cum ISW a observat anterior, Brigada 155 de infanterie navală a suferit recent pierderi substanțiale în această zonă și, probabil, luptă cu o putere redusă. Operațiunea Forțelor Comune de Est ucrainene a raportat că forțele ruse au efectuat un atac cu rachete asupra Vuhledar.

UPDATE 03.44 Forțele ruse au început să construiască fortificații defensive pe linia a doua în Crimeea și în sudul Ucrainei, practici militare standard care nu indică neapărat o așteptare iminentă a Rusiei de a apăra Crimeea. Compania americană de imagini prin satelit Planet Labs a publicat fotografii din satelit, pe 10 noiembrie, care arată noi tranșee și fortificații defensive lângă Armiansk, în Crimeea ocupată de ruși și lângă Chonhar, regiunea Herson. Primarul ucrainean al Melitopolului, Ivan Fedorov, a raportat pe 10 noiembrie că forțele ruse au început, de asemenea, să consolideze fortificațiile de lângă Melitopol pentru a proteja coridorul terestră spre Crimeea. Construirea de fortificații defensive pe linii secundare de apărare este o procedură militară standard, una pe care forțele ruse nu au efectuat-o anterior la scară mare în nordul Crimeei și în alte părți din sudul Ucrainei. Construirea acestor noi fortificații defensive nu este însă un indicator că forțele ruse se așteaptă să apere Crimeea de o ofensivă ucraineană în viitorul apropiat.

UPDATE 03.17 Forțele ruse au continuat loviturile de rutină aeriene, cu rachete și artilerie la vest de Hulyaipole și în regiunile Dnipropetrovsk și Mykolaiv. Surse ucrainene au raportat că forțele ruse au lovit Nikopol, regiunea Dnipropetrovsk și Vilniansk, regiunea Zaporizhia.[

UPDATE 02.44 Bărbații mobilizați și rudele lor continuă să se opună războiului prin proteste, disidență în rețelele sociale și încercări de dezertare. Tratamentul defectuos și aprovizionarea personalului rus mobilizat provoacă probabil capitulări și dezertări, precum și proteste din partea familiilor personalului mobilizat din Rusia. Forțele ruse îi rețin pe cei care refuză să lupte (refuseniks) într-o rețea de închisori inumane din regiunile ocupate Donețk și Lugansk, potrivit unui raport din 10 noiembrie al canalului ucrainean Telegram ASTRA. Autoritățile ruse i-au bătut, înfometat și au făcut presiuni asupra celor care refuză înrolarea până când aceștia sunt de acord să se întoarcă pe linia frontului. Un grup de bărbați întemnițați în Zaitseve, regiunea Luhansk, a declarat pentru presa că au fost trimiși în prima linie în jurul datei de 20 octombrie, după foarte puțin antrenament, după care ofițerii lor i-au abandonat fără capacități de comunicații sau logistice timp de opt zile. Bărbații au mers pe jos aproximativ 60 km până la Starobilsk, unde rudele lor au închiriat un autobuz pentru a-i aduce acasă. Forțele ruse i-au reținut pe bărbați la graniță și i-au închis într-un subsol din Zaitseve. Rudele bărbaților ruși mobilizați forțat din regiunea Vologda au distribuit un videoclip pe 10 noiembrie, cerând ca membrii familiei lor mobilizați să fie returnați din Svatove, regiunea Lugansk, din cauza pregătirii și a conducerii slabe pe front.

UPDATE 02.06 Eforturile de mobilizare ale Rusiei canalizează personalul rus mobilizat către Grupul Wagner, indicând importanța tot mai mare a grupului Wagner pentru capacitățile de luptă ale Rusiei. Serviciul de opoziție în limba rusă Agency News a raportat la 10 noiembrie că bărbații mobilizați din Oblastul Omsk au primit legitimații militare care nu i-au identificat ca personal mobilizat, ceea ce a permis autorităților ruse să trimită oamenii mobilizați să lupte alături de prizonierii recrutați de Wagner. Companiile militare private sunt neconstituționale în Rusia, iar personalul mobilizat nu poate fi desfășurat legal pentru a lupta cu niciun grup armat, altul decât armata rusă. Forțele Wagner ar folosi prizonierii pe post de carne de tun pentru a atrage focul ucrainean și a ține personalul Wagner în afara pericolului, așa cum a raportat anterior ISW. Colonelul Gărzii Naționale Ucrainene Mykola Urshalovych a remarcat pe 10 noiembrie că recruții Wagner sunt segmentul demografic cel mai probabil dintre toate forțele ruse să se predea Gărzii Naționale Ucrainene.

UPDATE 01.25 Milbloggeri pro-ruși și unitățile militare continuă să facă apel la mobilizarea economică pentru a sprijini efortul de război. Un canal Telegram afiliat miliției rezerviste BARS-13 a susținut pe 10 noiembrie că autoritățile ruse trebuie să înceapă mobilizarea economiei ruse și să se angajeze în activități economice care vor sprijini forțele ruse pe front. Un milblogger rus a scris pe 10 noiembrie că dependența Rusiei de dronele și alte sisteme de fabricație iraniană umilește industria militară rusă și privează Rusia de șansa de a dezvolta și produce sisteme de arme moderne potrivite de fabricație rusă. Milbloggerul a cerut o finanțare mai bună pentru complexul militar-industrial rus și a avertizat că Occidentul probabil va tăia în cele din urmă accesul Rusiei la echipamentele iraniene, cum ar fi dronele și rachetele, prin răsturnarea regimului iranian.

UPDATE 01.10 Autoritățile de ocupație ruse se confruntă probabil cu repercusiuni economice care decurg din politica lor de mobilizare forțată a bărbaților în zonele ocupate de ruși. Centrul de Rezistență ucrainean a raportat pe 10 noiembrie că întreprinderile locale din regiunea Donețk ocupată de ruși suferă un deficit major de forță de muncă, deoarece majoritatea bărbaților fie se ascund de somațiile de mobilizare, fie sunt în curs de mobilizare.Centrul a raportat că forțele ruse desfășoară în mod regulat raiduri în case și firmepentru a găsi bărbați care se sustrag de la mobilizare și că mai multe afaceri din Makiivka s-au închis din cauza penuriei de forță de muncă.

UPDATE 00.39 Unii cetățeni ruși continuă probabil să se opună războiului prin atacuri planificate sau executate asupra locațiilor militare rusești. Ministrul adjunct de Interne al Republicii Populare Lugansk (LNR), Vitali Kiselev, a susținut pe 10 noiembrie că agenții FSB au reținut un cetățean, rus fără a da nume la Ekaterinburg, regiunea Sverdlovsk și au descoperit cinci dispozitive incendiare pe care au susținut că persoana plănuia să le folosească pentru a ataca facilități administrative nespecificate din Ekaterinburg. Kiselev a susținut că cetățeanul rus era afiliat unor organizații „teroriste și extremiste”.

UPDATE 00.25 Autoritățile de ocupație ruse își continuă eforturile de a identifica rezidenții pro-Ucrainei în părțile ocupate de ruși ale Ucrainei, dar sunt mai puțin interesate în crearea sentimentelor pro-ruse în rândul populațiilor ocupate. Centrul de Rezistență ucrainean a raportat pe 10 noiembrie că oficialii ruși din ocupația au redus plățile către populațiile „vulnerabile social” din părțile ocupate ale Oblastului Zaporijia de la pseudo-referendumurile din 30 septembrie. Centrul a raportat că acele plăți au fost folosite pentru a obține date de pe pașapoarte pentru a truca votul la referendum și că autoritățile ruse intensifică măsurile de filtrare și alte „tactici de teroare”, deoarece nu mai trebuie să cumpere bunăvoința populației ocupate.

ȘTIRE INIȚIALĂ Oficialii ruși de ocupație își continuă încercările de a eroda identitatea națională ucraineană în rândul locuitorilor teritoriilor ocupate. Centrul de Rezistență Ucrainean a raportat pe 10 noiembrie că oficialii ruși de ocupație au deschis filiale ale Mișcării Naționale a Tinerilor Cadeți ai Armatei în Genichesk, regiunea Herson și în Melitopol, regiunea Zaporijia. Centrul a raportat că „Yunarmia” este o asociație militaristă de școlari sub auspiciile Ministerului rus al Apărării, care este responsabilă pentru „militarizarea” copiilor. Centrul a raportat că participarea este presupus voluntară, dar că oficialii ruși înscriu cu forța școlari în Yunarmia în multe regiuni rusești.

[

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 Așa o fi?

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Sondaj Avangarde / Firea a început să recupereze teren... Piedone, în cădere liberă